Home / Interview Questions / VCS Questions Answers

VCS Questions Answers

I feel this is very useful post for the UNIX admins who want to give Solaris interview. You can’t escape from veritas cluster part on the interview since it is widely used clustering software on mission critical Solaris servers.Please feel free to setup VCS cluster on your laptop and practice as much as possible before going to give a interview.The below mentioned questions and answer will help you to just recap prior to the interview.

1: How do check the status of VERITAS Cluster Server status ?
Ans: hastatus –sum

2.Which is the important config file for VCS and where it is located?
Ans: main.cf is the important configuration file for VCS and it is located in /etc/VRTSvcs/conf/config.

3: Which command you will use to check the syntax of the main.cf?
Ans: hacf -verify /etc/VRTSvcs/conf/config

4: How to switchover the service group in VCS?
Ans: # hagrp –switch -to SYSTEM_NAME

5: How to online the service groups in VCS?
Ans: # hagrp –online -sys SYSTEM_NAME

6: How to set the VCS configuration Read-Only?
Ans: # haconf –dump –makero

7: How to set the VCS configuration Read-Write?
Ans: # haconf -makerw

8: How to display the list of all snapshots?
Ans: # hasnap –display –list

9: How to add a user with cluster administrator/Operator access?
Ans: # hauser –add <user> -priv Administrator/Operator

10: How to add a user with group administrator/Operator access?
Ans: # hauser –add <user> -priv Administrator/Operator –group <service group>

Querying Service Groups, & Resources
11: How to display the status of a service group on a system?
Ans: # hagrp –state <service group> -sys <system>

12: How to display the resources for a specific service group?
Ans: # hagrp –resources <service group>

13: How to display the service group dependencies?
Ans: # hagrp –dep <service group>

14: How to display information about a service group on a system?
Ans: # hagrp –display <service group> -sys <system name>

15 -20 Question have been removed.

20: How to display resource dependencies?
Ans: # hares –dep <resource name>

21: How to display information about a resource?
Ans: # hares –display <resource name>

22: How to display resources of a service group?
Ans: # hares –display –group <service group>

23: How to display resources of a resource type?
Ans: # hares –display –type <resource type>

24: How to display attributes of a system?
Ans: # hares –display –sys <system name>

25: How to display all resources type?
Ans: # hatype –list

26: How to list the systems in the cluster?
Ans: # hasys –list

27: How to display information about a particular system?
Ans: # hasys –list <system name>

28: How to display information about the cluster?
Ans: # haclus –display

29: How to display the status of all service groups including resources in cluster?
Ans: # hastatus

30: How to display the status of cluster faults, including faulted service groups, systems, links and agents?
Ans: # hastatus –summary

Administering Service Group:
31: How to add a service group in a cluster?
Ans: # hagrp –add <service group>

32: How to delete a service group from a cluster?
Ans: # hagrp –delete <service group>

33: How to modify a service group attribute such as SystemList, AutoStartList, parallel etc?
Ans:
(A) How to populate the SystemList attribute of service group groupX with SystemA and B.
# hagrp –modfy groupX SystemList –add SystemA 1 SystemB 2

(B) How to populate the AutoStartList attribute of service group groupX with SystemA and B.
# hagrp –modify groupX AutoStartList –add SystemA SystemB

(C) How to define the service group as a parallel?
# hagrp –modify <service group> Parallel 1

34: How to bring a service group online?
Ans: # hagrp –online <service group> -sys <system name>

35: How to take a service group offline?
Ans: # hagrp –offline <service group> -sys <system name>

36: How to take a service group offline if all resources are probed?
Ans: # hagrp –offline <service group> -ifprobed –sys <system name>

37: How to switch a service group from one system to another system?
Ans: # hagrp –switch <service group> -to <system name>

38: How to freeze a service group?
Ans: # hagrp –freeze <service group> -persistent

39: How to unfreeze a frozen service group?
Ans: # hagrp –unfreeze <service group> -persistent

40: How to disable a service group?
Ans: # hagrp –disable <service group> -sys <system name>

41: How to enable a service group?
Ans: # hagrp –enable < service group> -sys <system name>

42: How to enable all resources in a service group?
Ans: # hagrp –enableresources <service group>

43: How to disable all resources in a service group?
Ans: # hagrp –disableresources <service group>

44: How to clear faulted, non-persistent resources in a service group?
Ans: # hagrp –clear <service group> -sys <system name>

45: How to clear resources in ADMIN_WAIT state in a service group?
Ans: # hagrp –clearadminwait <service group> -sys <system name>

46: How to flush a service group?
Ans: # hagrp –flush <service group> -sys <system name>

47: How to link a service group with another?
Ans: # hagrp –link <parent service group> <child service group> <gd_category> <gd_location> <gd_type>

gd_category = Category of group dependency (online/offline)
gd_location = The scope of dependency (local/global/remote)
gd_type = type of group dependency (soft/firm/hard)

48: How to unlink a service group with another?
Ans: # hagrp –unlink <parent service group> <child service group>

We will see some high level VCS interview questions in next part.

Thank you for reading this article.Please leave a comment if you have any doubt ,i will get back to you as soon as possible.

VMTURBO-CLOUD-CAPACITY

7 comments

  1. Nice post. Informative.!

  2. Nice article to beginner …!!

    Please include possible issue/errors and trouble shouting steps as well this would be much appreciated.

    -Thank you.

    BSK

  3. Thank you very much !!!!Nice post for beginner …like me
    I will discuss new things in Vcs if I will find…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *